SUP vásárlás – melyik SUP deszka a megfelelő?
SUP üzlet kínálata: stand up paddle deszka és evező, tartozékok

SUP vásárlás – melyik SUP deszka a megfelelő?

Mire ügyeljünk SUP vásárlás esetén?

Két nagy csoportja van a SUP deszkáknak: felfújható stand up paddle és hagyományos (merevfalú).
A felfújható SUP deszkákat iSUP (az i az inflatable szóra utal), vagy Air SUP néven is nevezik.
Európában a felfújható SUP deszkák piaca a meghatározó, az értékesített deszkák 98 %-a ebbe a kategóriába tartozik. Ez legfőképpen azzal magyarázható, hogy ezeknek a deszkáknak nincsen semmi hátrányuk a hagyományossal szemben,  amelyek sokkal sérüléknyebbek, nehezebben szállíthatók, tárolhatók és sokszor drágábbak is.

Egy korábbi írásunkban már beszámoltunk róla, hogy mik a legfőbb érvek a felfújható SUP deszkák mellett.

A piacon található számos iSUP között nagyon nagy minőségi különbségek vannak, így felfújható stand up paddle  vásárlás előtt érdemes tájékozódni, illete a legbölcsebb, ha ki is tudjuk előtte próbálni!
SUP vásárláskor ha lehet kerüljük el a „zsákba macskát”, ami a későbbiekben esetleg bosszúságot okozhat!

Az alábbi kérdések megválaszolása megkönnyítheti a választást SUP vásárlás esetén:
  • Mire szeretnéd a SUP deszkát használni?
    Strandolni gyerekekkel, kisebb-nagyobb evezésekre, túrázni, edzeni, trükköket gyakorolni, netán tengeren hullámszörfözni... stb.?
  • Hol, milyen körülmények között szeretnéd használni?
    Tavakon, folyón, tengeren… Csendesebb vizeken, vagy zordabb körülmények között?
  • Milyen súlycsoportba tartozol?
    Egyedül csak te szeretnéd a SUP-ot használni, vagy más is, többen egyszerre?
  • A gyorsaság számít, vagy inkább a kényelem és a megfelelő stabilitás?

A Red Paddle Co 2008 óta felfújható stand up paddle deszkákat gyárt és csak ezzel foglalkozik. Ez a fókuszálás lehetővé teszi számukra, hogy egy egyedülálló perspektívából szemléljék a felfújható deszkák világát, neked pedig, hogy olyan deszkád lehessen, ami a lehető legjobb és leghitelesebb élményt nyújtsa.

Olvasd el személyes beszámolónkat, hogy ’Miért a Red Paddle Co felfújható SUP deszkáit használjuk?’!

A stand up paddle deszkáknak különböző fajtái és azon belül különböző méreteik vannak. A méreteket feltüntetik a deszkákon is, az angolszász láb hosszúság mértékegységben (1 láb 30,45 cm).

felfújható allround sup deszka
felfújható allround sup deszka

A legelterjedtebb, általános fajta az úgynevezett „all round” board, ami tulajdonképpen – mérettől függően – a család minden tagjának megfelelő aktív szabadidő töltésre, hosszabb-rövidebb SUP túrákhoz, partmenti kirándulásokhoz. Ezek a deszkák megfelelő szélességűek és űrtartalmúak ahhoz, hogy kényelmesen lehessen rajtuk állva evezni, vagy akár jógázni is.

felfújható túra sup deszka

Amennyiben hosszabb, dinamikusabb evezésre is vágyunk, a túra, vagy mondhatjuk „touring” kategóriában a kicsit keskenyebb és hosszabb deszkák között érdemes keresgélni. Ezek a deszkák is kellően stabilak, de egy kicsit sportosabbak, mozgékonyabbak az all round deszkáknál.

felfújható verseny sup

A „race” kategória (általában 12’6 és 14’0 láb méretűek) nem csak a versenyzők választása, bár ezeken a deszkákon az evezés már igényel némi ügyességet és tapasztalatot.

Általánosságban elmondható, hogy minél keskenyebb és hosszabb egy SUP deszka, annál gyorsabb és jobban tartja az irányt, viszont kevésbé stabil. A rövidebb, szélesebb boardok fordulékonyabbak, könnyebb egyensúlyozni rajtuk, viszont lassabbak.

Aki még nem állt SUP deszkán (vagy kipróbálna többféle modellt is), illetve nem igazodik el a stand up paddle felszerelések között, viszont SUP vásárláson gondolkodik, érdemes ellátogatnia hozzánk, hiszen a tihanyi SUP Center Balaton egy olyan SUP szaküzlet, ami a SUP bérlés és oktatáson kívül, lehetőséget nyújt legalább 15 különböző fajtájú paddle board tesztelésére.

Ha még nem vagy biztos magadban, szívesen segítünk megtanulni supozni, illetve tanácsainkkal segítünk a megfelelő stand up paddle deszka választásában!

A SUP üzletben minden fajtából tartunk bemutató, demo modelleket és olyan SUP-okat is, amiket a vízen is lehet tesztelni. A SUP kölcsönzőben a legtöbb a felfújható SUP (több mint negyven darab), elsősorban Red Paddle Co. termék. Ezeket a deszkákat a Red Titan pumpával könnyen és gyorsan fel lehet a kellő nyomásra pumpálni, vagy egy speciális adapterrel bármilyen kompresszort, vagy pumpát is használhatunk.

All round kategória a sup shopban:

9’8 Ride: nőknek, illetve 85 kg-ig, hosszabb-rövidebb evezéhez
10’6 Ride: legkeresettebb fajta, kényelmes akár egy 100 kg-os használónak is
10’8 Ride: 100 kg felettieknek, de használhatja az egész család is egyszerre
10’8 Active: jógázásra, vagy csakúgy, mint a 10’8 Ride

Touring (Túra) kategória:

11’3 Sport, 12’6 Sport, 12’6 Voyager (korábbi néven Explorer), 13’2 Voyager+ (korábbi néven Explorer+), 15’0 Voyager Tandem: sportos, dinamikus evezéshez, hosszabb túrákhoz

Race kategória:

12’6 Race és 14’0 Race, illetve Elite: edzéshez, versenyezni, nagyobb távokat gyorsan megtenni.

Hibrid kategória:

10’7 Wind és 10’7 WindSURF: windszörfözéshez és supozáshoz egyaránt alkalmas

több személyes sup kategória:

15’0 Voyager Tandem (két személyes, illetve családi), 17’0 XL Ride (tíz személyes), 22’0  Dragon (négy személyes): csapatépítő programokhoz, illetve ha megosztanád  a SUP-olás élményét másokkal is

SUP evező vásárlás kiválsztásában a korábbi írásunk nyújthat segítséget. A SUP bolt tartalmazza az aktuális evező kínálatot is.

A stand up paddle deszkának, illetve sportnak – csak hogy könnyebb legyen eligazodni – számos szinonímája használatos: SUP, paddle board, álló szörf, amivel ugye lehet stand up paddle-zni, SUP-ozni, vagy ha úgy tetszik supozni, illete supolni, paddle-zni, paddlingezni, paddle boardozni, illetve paddle boardingozni, vagy magyarosan állva evezni, álló szörfözni, hogy mást ne is említsünk.

SUP vásárlás és egyéb információk a Facebook oldalunkon.