You are currently viewing SUP deszka vastagság – Milyen SUP deszkát vegyek?

SUP deszka vastagság – Milyen SUP deszkát vegyek?

Milyen vastagnak kell lennie egy felfújható SUP deszkának? Számít a SUP deszka vastagság?

Sokan úgy gondolják, hogy a vastagabb felfújható paddle board sokkal jobb, mint a vékonyabb fajta.
Tulajdonképpen pont fordítva igaz! Ebben a cikkben ennek járunk utána.

Egy jó minőségű felfújható SUP ismérve, hogy nem (csak) a vastagsága határozza meg a merevségét.

A felfújható SUP deszka vastagsága tekintetében inkább egy konstukciós kérdéssel állunk szemben.

A konstrukció alatt a drop stich minőségéről beszélünk elsősorban (a varrás  minősége, erőssége, sűrűsége, anyaga és a szövés mintázata). Természetesen minden felfújható SUP valamilyen drop stich öltéssel készül, azonban óriási különbségek vannak az anyag, minőség és eljárások között. Ahogyan  a textíliák esetében is, nagy különbségek vannak a minőség terén. Például némely olcsó póló már az első mosás után elveszíti a formáját, míg a jó minőségű, ami ugyan drágább, több évig is első osztályú állapotban marad.

Eltekintve egyes jóga, vagy vadvízi SUP deszkáktól, amelyeket szándékosan vastagra készítenek, hogy távolabb tartsák a használóját a víztől, a vastagság önmagában nem előnyös dolog. A vastag board nemhogy esztétikailag nem szép, de közel se stabil, mivel magasabban van a súlypont. A magas oldalfalak kisebb tapadást biztosítanak, a szélellenállás is nagyobb (jobban sodródik oldalszélben és lassabban halad szembe szélben), így nehezebb irányban tartani, kevésbé hatékony az evezés. A vastagabb felfújható SUP deszkát tovább tart felpumpálni, mint a vékonyabbat.

Tehát ideális esetben minden felfújható SUP deszkát viszonylag vékonyra kellene készíteni. A valóság azonban az, hogy a piacon lévő gyártók többsége szinte csak vastag modelleket készít –  itt legalább 6” inch (15 cm) vastagságról beszélünk. Miért van ez így? A legtöbb cégnek nincs meg a megfelelő technológiája és know-how-ja,  hogy merev deszkákat gyártsanak. A vastagabb deszkák merevebbnek tűnnek, így ezt az egyszerű módot választják a merevebb deszka érzetének eléréséhez. Egy gyenge minőségű SUP, ha vékonyra tervezik, méginkább behajlik a használója alatt, olykor még egy könnyű súlyú felnőtt esetében is. Műszakilag sokkal igényesebb és költségesebb folyamat vékonyabb deszkákkal ugyanazt (vagy még nagyobb) merevséget elérni, amit csak néhány gyártó tud megtenni.

A Red Paddle Co több, mint 15 éve (2008 óta) készíti a világ technológiailag legfejlettebb felfújható stand up paddle deszkáit. Az innovatív deszkákat saját, szabadalmaztatott  technológiával készítik, szigorú teszteknek alávetve, saját szakember gárdával, a saját gyárukban, ahol kizárólag csak Red deszkák készülnek. Szabadalmaztatott fejlesztéseik az MSL, RSS, FFC.

A Red Paddle Co SUP-ok merevebbek és sokkal tartósabbak, mint a konkurenciáké – a piacon semmi más nem áll közel a tervezés és  gyártás minősége szempontjából. Az évek során a merevség megközelíti a hagyományos fajtákét.

A vékonyabb SUP előnyei összefoglalva:

– Stabilabb : a SUP-os súlypontja közelebb fekszik a vízhez
– Gyorsabb, könnyebb evezés: kisebb a szélellenállás
– Jobb iránytartás: kisebb az oldalirányú szélhatás
– Gyorsabban felpumpálható
– Könnyebb súly: kevesebb anyagból készül
– Esztétikailag szebb: hasonlít a merevfalú deszka formájához
– Kisebbre csomagolható és egyszerűbb összetekerni

A Red Paddle Co SUP-okat kipróbálhatod Tihanyban a centerünkben, vagy megvásárolhatod a webshopban, kérdés esetén pedig írj nekünk!