You are currently viewing Milyen SUP evezőt válasszunk?

Milyen SUP evezőt válasszunk?

A SUP evezőnk legalább annyira fontos, mint a deszkánk!
Sokat beszélünk a stand up paddle-ezés kapcsán a SUP deszkákról: milyen deszkán állunk, melyik modell és fajta mit tud: összehasonlítjuk egymásét, a lehetőségekhez mérten kipróbálunk különböző típusúakat, méretet, értékeléseket, teszteket olvasunk a hozzáértőktől.

SUP evező: erről ritkán esik szó, pedig egyáltalán nem mindegy milyen evezőt használunk, legalább annyira meghatározó a haladás tekintetében, mint a deszka. Gyakran megfigyeltem, ha valaki szert tesz egy saját stand up paddle deszkára, azt gyakran nagy körültekintéssel választja ki, a SUP evező felett azonban elsiklik a figyelme, vagy eszébe se jut, hogy evező és evező között lényeges különbség is lehet. Pedig mondhatni az evező a SUP motorja.

Véleményünk szerint a Red Paddle cég  karbon evezője az eddigi, állítható, háromrészes kínálatból az egyik legjobb darab. Nemcsak a dizájn lett még szebb, hanem összehasonlítva a tavalyi modellnél az idei még egy kicsit könnyebb is lett. A stiftes megoldást a csatos rögzítés váltotta fel, ami olyan érzést kelt, akárcsak fix hosszúságú evezővel supoznánk. (A Red SUP evező kínálat a SUP Center honlapján megtekinthető és üzletünkben megvásárolható).

Red 3-részes karbon SUP evező

Na de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük mire is ügyeljünk, ha evezőt választunk!
Sokat számít, hogy milyen anyagból készül a SUP evező, valamint mekkora a nyelének hosszúsága és a lapát mérete. Az anyag meghatározza nagyjából a súlykategóriát is. Ha sok időt töltünk a vízen, már néhány deka (30-40 dkg) súlykülönbséget is megérzünk. Értelem szerűen minél könnyebb az evező, annál hatékonyabban tudunk húzni és kevésbé fáradunk el. Az alumíniumból készült evező a legolcsóbb kategória, de a legnehezebb is. Lényegesen könnyebb és rugalmasabb fajta az üvegszálból készült, de a legjobb minőséget a karbonból készült nyújtja (legkönnyebb és leghajlékonyabb).

A fix hosszúságú evezők általában 220 cm hosszúsággal érkeznek a gyártótól és a használat előtt a magasságunk alapján méretre kell vágni, majd a fogantyúját rögzíteni. Bevett szokás, hogy ha sík vízen evezünk, az evező ideális esetben olyan hosszú, hogy a fejünk fölé nyújtott kézzel kényelmesen elérjük a nyelét. Ha hullámlovaglunk, akkor viszont sokkal rövidebb méretre van szükségünk: kb. 20 cm + testhosssz. Az állítható evezők előnye, hogy rajtunk kívül más is használhatja, hiszen a mérete 180 – 220 cm között variálható. Egyes állítható evezők háromrészesek, tehát nemcsak a hosszúságuk állítható, hanem részekre is szedhetjük, ami annyiban praktikus, hogy könnyen szállítható, csomagolható. Vannak kimondottan gyerekeknek készült evezők is. A praktikusság szempontjából ezek szinte kivétel nélkül állítható (130 – 170 cm) méretűek, kisebb lapátmérettel.

Az evező tollának méretével kapcsolatban megoszlanak a preferenciák. Minél nagyobb a lapát feje, annál nagyobbat tudunk vele húzni, azt viszont vegyük számításba, hogy ez nagyobb ellenállást is jelent, tehát fárasztóbb is. Ehhez hasonlóan vetül fel a kérdés, hogy vajon melyik evezési technika a gyorsabb, illetve hatásosabb: a) ha kicsiket húzunk, azt viszont sűrűn, gyors egymásutánjában, így spórolunk az izommunkával, vagy b) ha nagyokat, erőteljeseket húzunk, ez esetben a mozgás intenzitása kisebb, de fokozott az izomműködés?

Az alábbi táblázatban összehasonlítható egyes RED Paddle Co. evezőinek súlya.

RED Cruizer nylon-üvegszál RED Hybrid Carbon RED Prime Carbon
Fix nincs nincs 500 g
3-részes 942 g 825 g 735 g

Mielőtt evezőt választanánk, fontoljuk meg, milyen fajtájút válasszunk! A megfelelő méretű, fajtájú evező nagyban növeli nemcsak a teljesítményt, de az álló szörfözés élvezetét is. A SUP Centerben sokféle evező közül választhatunk, a legtöbbet ki is próbálhatjuk vásárlás előtt. A honlapunkon a shop menüben megtekinthető szintén a készleten lévő aktuális kínálat.  Szívesen segítünk a megfelelő evező kiválasztásában!

Aktuális SUP evező vásárlási ajánlatok a Facebook oldalunkon!