SUP oktatás, csoportos foglalkozások

A stand up paddle szörfözés manapság az egyik leggyorsabban terjedő és legkedveltebb vízisport fajta. Különböző sportágakat ötvöz (szörfözés, hullámlovaglás, kenuzás). Ez a természethez kötődő sport egy teljesen új perspektívát jelent a vízen. Tökéletes testedzést nyújt, de emellett meditatív, relaxáló hatású. Mindenféle vízen végezhető, akár egyedül, vagy csoportban. Mint minden valamirevaló dologhoz, a stand up paddle-nél is érdemes egy kis időt szentelni az alapok elsajátításához! Eddigi tapasztalatunk alapján rendkívül könnyen megtanulható minden korosztály számára.

Oktatás a SUP Centerben

A SUP oktatás kezdőknek programunkon biztonságosan és gyorsan elsajátíthatók a stand up paddle sport alapjai. SUP oktatás –  aki ezen részt vesz, bártan csatlakozhat a rendszeresen induló Tihanyi-félsziget SUP túránkhoz is!

A tihanyi SUP Centerben ideálisak a feltételek a stand up paddle elsajátításához a különböző méretű felszerelések, a sekély, legtöbbször hullámmentes vízfelület és a tapasztalt oktatóknak köszönhetően. Az alapok egyszerűen és gyorsan megtanulhatók gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Az ügyesebbek akár rövid útmutatás után is képesek az önálló állva evezésre! Ez a sport nem igényel semmiféle előképzettséget, vagy erőnléti szintet, 8-tól 88 éves korig bárki képes rá!

sup tanfolyam Tihanyban

A sporttal ismerkedőknek szívesen segítünk az alap technikák elsajátításában és a megfelelő felszerelés kiválasztásában.
Az egyensúlyozás egy megfelelő méretű deszkán, nem is olyan nehéz, mint azt olyan sokan gondolják. Nem feltétlenül, de előfordulhat, hogy valaki a kezdet kezdetén párszor beesik a vízbe, de általában 10-30 perc elteltével a haladás egyre magabiztosabbá válik mindenki számára.
A bevezető SUP oktatás után érdemes az evezést pár alkalommal önállóan gyakorolni, különböző fajtájú deszkákat kipróbálni, majd esetleg utána még egy privát órán résztvenni a haladóbb manőverek elsajátításához.
A SUP felszerelések a nyitva tartás ideje alatt óránként bérelhetőek, privát óra esetén előzetes időpont egyeztetés szükséges. A kölcsönzőben a legújabb évjáratú, szuper minőségű Red Paddle Co SUP felszerelések bérelhetők. A bérleti díj óránként 5.000.- Ft (27 % Áfával).

Iskolánkban az alábbi dolgok sajátíthatók el, tanulhatók meg:

  • Megismerkedés a SUP felszerelésekkel
  • Megfelelő felszerelés kiválasztása, evező beállítása
  • Biztonsági szabályok a vízen
  • Helyes pozíció, testtartás a deszkán (hol és hogyan kell felállni)
  • Térdelve és állva evezni
  • Iránytartás és irányváltoztatás
  • Evezőhasználat technikája haladáshoz, forduláshoz és a stabilitáshoz
  • A felszerelés megfelelő és biztonságos vízre tétele

Csapatépítés – Team building – Céges rendezvények

A természet más, mint a mindennapokban megszokott közeg. A stand up paddlezés kiváló módja a természetben történő csapatépítésnek. Az új és izgalmas helyszín a Balaton, annak is egyik legszebb és legválatozatosabb része, Tihany. Ez az a környezet, ahol megvalósulhat a természet és a csapat összeolvadása. Stand Up Paddle Centerünk a Hotel Club Tihany Üdülőfaluban található, igény esetén a szállás, ellátás és egyéb programlehetőség is megoldható.

Tapasztalt vízi sport oktatóink közreműködésével 1 óra leforgása alatt elsajátíthatja a csoport az alap technikákát, amellyel aztán biztonságos és gondtalan az evezés a deszkán. Ezek után vegyen részt csapatával egy félsziget kerülő kiránduláson túra vezetővel, ami a természet védelem alatt álló, páratlanul szép és vadregényes partszakasz mentén vezet. A bevezető oktatás után lehetőség van regattán való részvételre is, ahol a gyorsaságé és ügyességé a fő szerep. Még nagyobb kihívás és élemény keresése esetén csoportos versenyek lebonyolítását is vállaljuk, akár a RED TANDEM, vagy tízszemélyes RED XL RIDE boardokon.

Első lépések a vízen…

Első alkalommal mindenképpen egy stabil, nagy térfogatú deszkát válasszunk! Az első perceket térdelő pozícióban töltsük, így egyszerűbb az egyensúlyozás és így jobban tudunk koncentrálni az evezés technikájára is. Amint megszoktuk a felszerelést, emelkedjünk fel álló helyzetbe a deszka közepén, ahol a fogantyú is található, úgy, hogy az evezőt előbb keresztbe fektetjük magunk előtt a deszkán, majd minkét kézzel vízszintesen tartva állunk fel. A lábfejek az deszka orra felé nézzenek párhuzamos állással! A testtartás legyen egyenes, a csípőt és térdeket lazán tartsuk, a tekintet semmiképpen se lefelé, hanem előre irányuljon!

Az evezőt egyik kézzel a fogantyújánál tartsuk, a másikkal nagyjából a közepénél, azaz váll plusz felkar szélességben. Az evezés mindkét oldalon történik kézcserével. Oldalanként 2-4 húzást érdemes végezni. Az evező lapátot lehetőleg minél távolabb a testtől, a deszka orra felé merítsük a vízbe és folyamatosan, egyenesen húzzuk hátrafelé, míg a kézfejünk a csípő tájékát el nem éri. Evezés során a karok legyenek nyújtva, az erőkifejtést a váll, a csípő és hasizom végezze! Az evező a haladás mellett nagyban segít az egyensúly megtartásában és a deszka irányításában is.

Jó tanácsok kezdőknek

Kezdő stand up paddle szörfösként először állóvízen próbálkozzunk! Szélmentes napot válasszunk a gyakoroláshoz! Kérjük ki tapasztalt oktatók tanácsát, útmutatását! Első alkalommal inkább vegyünk részt egy óra oktatáson, így megspórolható a felesleges frusztráció, hamarabb elsajátítható a helyes technika és egyensúlytartás. Mielőtt útnak indulunk érdeklődjünk a helyi szabályokról! A biztonság kedvéért leash kötelet vigyünk magunkkal (összeköti a deszkát a lábszárral), ha netán vízbe esnénk, a deszka ne sodródjon el tőlünk. Nagyobb távolság megtételekor legyünk figyelemmel a szélirányra és erősségre is, hiszen széllel szemben nehezebb a haladás.