You are currently viewing Hét ok, amiért a felfújható SUP a legjobb

Hét ok, amiért a felfújható SUP a legjobb

A Strand Up Paddle (SUP) szerte a világon egyre nagyobb népszerűségnek örvend, lassan bárhol bárkinek elérhetővé válik. Rengeteg különböző típusból lehet válogatni: vannak versenyre, szörfözésre, túrázásra alkalmas deszkák, de egy külön kategóriát alkotnak a felfújható változatok is. Ez utóbbiak számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos, kemény anyagból készült társaikhoz képest. A következőben azt a 7 legfontosabb indokot vesszük sorra, amiért jobban megéri egy felfújható SUP változattal beevezni a SUP-ozás rejtelmeibe.

1. Utazás

Az első legfontosabb és leghasznosabb jellemzője a felfújható stand up paddle deszkáknak, hogy könnyedén egy hátizsák méretűre csomagolhatóak, és egyszerűen szállíthatóak, kocsival, repülővel (külön költségek nélkül) és természetesen háton, ha egy máshogy nem megközelíthető tavon, vagy tengerszakaszon szeretnénk evezni. Nagyon könnyen olyan helyekre is eljuthatunk, ahol kemény felépítésű deszkával szinte lehetetlen lenne közlekedni. felfújható SUP

 2. Strapabíró és stabil

A (jobb minőségű) felfújható SUP deszkák valamivel megengedőbbek a kezdőkkel és a hibákkal szemben a kemény anyagból készült társaiknál. Stabilitásuk alkalmassá teszi őket az evezésen kívül akár jógázásra (SUP yoga), vagy pilatesezésre, emellett pedig rendkívül strapabíróak, szinte elpusztíthatatlanok. (Az alábbi videón mi is alaposan leteszteltük, mit bírnak a RED Paddle Co. márkájú SUP-ok.)

3. Felfújható SUP tárolás

Nem újdonság, hogy a SUP deszkák általában nagy helyet foglalnak, akár ha a hagyományos szörffel hasonlítjuk össze akkor is. A felfújható stand up paddle deszkák helytakarékossága otthon is jól jön, nem foglalják feleslegesen a helyet használaton kívül, bármelyik sarokban könnyedén megbújnak.  

4. Háziállatoknak

Azoknak is jó megoldás lehet egy felfújható állószörf deszka, akik házi kedvencüket is magukkal vinnék egy kellemes kirándulásra. A kemény deszkák általában sokkal csúszosabb felületűek, így ezen gyakran még a négylábúak is nehezen kapaszkodnak meg, ráadásul a felületük is sokkal érzékenyebb a különböző karcolásokra, karmolásokra, mint a felfújható darabok anyaga. De kisgyermekek számára is ugyanúgy biztonságos lehet.

5. Alacsony tömeg

A felfújható paddle boardok általában könnyebbek, ezáltal felfújt állapotban is könnyebben cipelhetőek. Ez jól jön gyerekeknek és hölgyeknek, akiknek egyébként segítség kellene a cipeléshez, vízre szálláshoz.  

6. Biztonság

Természetesen a SUP-ozás felfújható deszkákkal sem teljesen veszélytelen sport, de nagyban csökkenthetjük a sérülés rizikóját. Ezek a deszkák kevésbé kemény anyagból készülnek, mint például a karbon változatok, amelyekkel egy ütközés jóval fájdalmasabb és sérülésveszélyesebb lehet, mint a műanyag felfújható változatokkal.

7. Több mint egy SUP

A felfújható deszkák (iSUP vagy Air SUP) az evezésen kívül számtalan egyéb helyzetben is hasznunkra lehet: kényelmes fekhelyet biztosíthatnak kempingezéskor, rengeteg csomag szállítható rajtuk, de étkezőasztalnak sem utolsó. A lehetőségek szinte végtelenek, csupán a kreativitás szab határt.

A prémium minőségű Red Paddle Co. felfújható paddle boardokról itt található még több információ.

Milyen SUP evezőt válasszunk?

SUP-os videóink itt tekinthetők meg.