You are currently viewing SUP túra és tandem stand up paddle deszka tesztelés – Stanford, Dél-Afrika

SUP túra és tandem stand up paddle deszka tesztelés – Stanford, Dél-Afrika

SUP túra a megszokottól eltérően: ketten egy deszkán. A stand up paddle kiránduláson a Red Paddle Co újdonságát, a Voyager Tandem paddle boardot próbáltuk ki, illetve teszteltünk. Egy SUP – dupla élvezet!

Fokvárostól 160 km-re (nagyjából két órányira) található Klein River (Kleinrivier) lassú folyású vizén eveztünk, ami a környező hegyekből ered és Hermanusnál torkollik egy meseszép lagúnába. Vízre szálláshoz a legjobb hely Stanford, ami egy nagyon hangulatos kicsi falu közvetlen a folyó mellett víkendházakkal, ajándéküzletekkel, galériákkal, kávézókkal, éttermekkel – már önmagában megér egy látogatást. A környék természetvédelmi terület, rendkívül gazdag madárvilággal, a helyi turizmus is erre épült.

Klein River ugyan 80 km hosszú, az eredete és torkolata közötti távolság légvonlaban mindössze 5 km. A folyó Stanfordtól, a háttérben az óriás hegyekkel, nagyjából 6 km-t kanyarog, míg el nem éri a 10 km hosszú és legszélesebb pontján 2 km széles lagúnát.

A folyó felső szakaszán egy korábbi SUP túra alkalmával már eveztünk, ami annyira megtetszett, hogy visszatértünk a torkolati részt és a lagúnát is feltérképezni, ami lenyűgözően szép és vadregényes, egyben nyugodt környezet. Azt nem mondhatjuk, hogy a madár se jár errefelé, hiszen ennyi és ilyen sokféle vízi madarat egy helyen még életemben nem láttam! Felejthetetlen élményt szerzett, amikor SUP deszkán lopakodó „üzemmódban” kétszer is megközelítettünk egy megszámlálhatatlan egyedszámú flamingó rajt, ami rózsaszín csíkot húzva előttünk reppent fel.

Két evezést terveztünk be, az egyiket a délutáni órákban,  a másikat kora reggel. Szállásunk jobb nem is lehetett volna, mint közvetlen a folyó parton, az idilli Stanford River Lodge birtokon, ami a falu centrumától kívül esik és egy zötyögős földúton közelíthető meg. A csendet napközben is szinte harapni lehetett, éjjel pedig a csillagos égbolt zavartalan látványa nyűgözött le minket.

A hajnali SUP túránkon gomolyfelhők és meglehetősen csipős hideg fogadott minket, de mindenképpen megérte a korai kelés: a folyó felett köd gomolygott, útunkat madarak hada kísérte, haladtunkban halak ugráltak ki előttünk a vízben. A felhők között olykor kibukkant a napsugár és megvilágította a környező hegyeket. A tükörsima vízen szépen tükröződtek a felhők és a képmásunk, mintha csak a mennyekben eveztünk volna…

A SUP túrára a dél-afrikai Red Paddle viszonteladó kollégánk jóvoltából kölcsön kaptunk egy 15 láb hosszú, felfújható tandem stand up paddle deszkát (Red Paddle Co Voyager Tandem MSL), amivel ketten egy SUP deszkán fedezhettük fel a környéket és egyben tesztelhettük ezt az újdonságnak számító többszemélyes SUP modellt.

Az evezés a tandemen eleinte ugyan igényel egy kis összecsiszolódást, de ha megvan a közös ritmus, akkor nagyon kényelmes és élvezetes az egy deszkán való állva evezés és meglepően gyorsan is lehet haladni. A méretéből kifolyólag ezen a SUP-on rendkívül sok hely van, akár még egy utast is simán el tudtunk volna vinni, sőt számos csomagnak is jut hely a deszkán, ami több ponton is rögzíthető, hogy ne essen a vízbe. A deszka kellően széles és vastag, így semmi gondot nem jelent az egyensúlyozás rajta két supos esetén sem. Evezhetünk mindketten ugyanazon az oldalon, de bátran váltogathatjuk is azt, a lényeg, hogy a hátsó suposnak egyszerre kell húznia az elöl állóval szinkronban, hogy ne billentsék ki egymást véletlenül se az egyensúlyból.

Ha egyikünk elfáradt, vagy fotózott, a másikunk egyedül is könnyen megbirkózott az evezéssel és irányítással.

Bátran ajánljuk a Red Paddle tandem modelljét rövidebb-hosszabb SUP túrákra tavakon, folyókon, vagy akár a tengeren. Ideális választás pároknak, vagy családoknak, akik egy deszkán szeretnék felfedezni a környéket és osztozni a supozás élményében!

A fokvárosi supos élménybeszámolónkat, illetve a dél-afrikai Garden Route evezésről már olvastál?