You are currently viewing SUP-os helyek a világban – 8. rész Thaiföld – SUP túra

SUP-os helyek a világban – 8. rész Thaiföld – SUP túra

 

SUP deszkával bejárni Thaiföldet? Sose volt még ilyen egyszerű utazni, mint az  Red Paddle Co 9’6” Compact deszkával! Nyakunkba vettük a világot: hátizsákkal a vállunkon benne felfújható SUP-pal bejártuk Thaiföldet és annak legszebb helyein SUP-oltunk.

A Red Paddle Co jóvoltából novemberben hozzájutottunk két darab 9’6 Compact stand up paddle deszkához, így az a megtiszteltetés ért minket, hogy elsők között tesztelhettük SUP túráink során, a felfújható SUP piac 2019-es legnagyobb újdonságát.

A Red Paddle Co 9’6″ Compact SUP boardja azért olyan különleges, mert fele olyan kicsire csomagolható, mint minden más felfújható paddle board, így a hátizsákja méretét is elegendő volt fele akkorára tervezni, mint amit eddig már megszoktunk. Arról nem is beszélve, hogy a komplett szett – aminek tartalma az új technológiával készült SUP, a hátizsák, egy ötrészes karbon evező és a pumpák királynője, a Titan-pumpa – mindennel együtt csupán 12,7 kg.

A Compact-tal stand up paddle szettel egyszerűen közlekedtünk az országban. Az evezés vele rendkívül kényelmes, az 50+ és 80+ kilónkkal nem okozott problémát rajta az egyensúlyozás. Tapasztalatuk alapján a deszkának nagyon jó menettulajdonságai vannak: nagyon jól tartja az irányt, mégis fordulékony, ha éppen arra van szükség. Az ötrészes állítható hosszúságú evező is jól állta a próbát: semmi hátrányt nem tudunk felhozni egy fix hosszúságú evezővel szemben.

Érkezés Krabiba

A Thai légitársasággal 30 kg csomag adható fel fejenként, így nem okozott gondot a SUP-ok szállítása. Bangkokon keresztül repültünk Krabiba (Krabi tartomány székhelye), közvetlen a folyóparton, a  Krabi City Seaview Hotelben szálltunk meg. A folyó meglehetősen zavaros errefelé, sűrű forgalommal, így SUP-olás helyett – de hogy mégis érezzük a víz közelségét – inkább longtail boat-tal kirándultunk a Khao Khanab Nam Caves cseppkőbarlanghoz.

SUP túra Ao Thalane

A következő napokat a vadregényes Thalane-öbölben (Ao Thalane) töltöttük, taxival nagyjából 40 perc alatt értünk oda. A Discovery Resort ideális szálláshely: nagyon közel fekszik a mólóhoz, ahol könnyen vízre lehet szállni SUP felszereléssel, valamint a teljes ott tartózkodásunk alatt mi voltunk az egyedüli vendégek a 15 bungalós üdülőfaluban.

Ao Thalane híres a kajak túrákról, így gondoltuk megfelelő lesz SUP-pal is felfedezni a környéket.
Egy helyi túra vezetőtől kértünk némi útbaigazítást. A vízitúra útvonlról kitáblázott térképet lefotóztuk, ami végül nagy segítség volt a folyó torkolatának útvesztőjében.

Az áramlás nagyon erősnek tűnt, így a SUP túrát az árapály szerint időzítettük. Stand up paddle deszkáinkat a bungalónál pumpáltuk fel, hogy a hátizsákot ne kelljen magunkkal vinni. Csak a Red Original vízálló táskáját vittük magunkkal, amit a deszka elejére szereltünk. A felszereléssel a mólóig csupán 200 métert kellett gyalogolnunk, ami a pille könnyű Red Paddle Co  9’6 Compact deszkával meg se kottyant. Útunkat kíváncsi majmok kísérték. Barátságos és segítőkész helyiek mutatták meg a supok vízre tételéhez legalkalmasabb sólyát.

Elindultunk felfelé a folyón, majd belevetettük magunkat a sűrű mangrove erdő labirintusba, ami kanyonokon át, barlangokhoz, lenyűgöző formájú, égbe meredő mészkő sziklák között megbúvó lagúnákba vezet. Egy idő után már nem igazán tudtuk merre tartunk, csak a térképen megjelölt sziklák jelentettek némi tájékozódási pontot. Csupán pár kajakossal találkoztunk, szinte teljesen egyedül voltunk a vízen. Szúnyogból viszont nincs hiány, szerencsére riasztóval készültünk.

A folyó meglehetősen barna és iszapos, nem igazán csábít megmártózni. Vízitúrát legjobb dagály idején tervezni, apálykor egyes helyeken akár fenn is akadhatunk, olyan kicsi a vízszint. A túra időzítésénél arra is figyelemmel voltunk, hogy ne kelljen sokat áramlással szembe haladni. A mangrove-ok csatornája azonban többször meglepett minket a különböző sodrás iránnyal. Többször az áramlattal szemben kellett eveznünk, de ez egyszerűbben ment, mint gondoltuk.

A dzsungelből végül kijutottunk a nyílt tengerre. Találtunk egy kis homokos strandot, ahol tartottunk egy kis pihenőt, mielőtt feleveztünk a folyótorkolatban a kiindulási pontunkhoz, a mólóhoz. A vízszint ekkorra már jelentősen visszaesett, némely apály építette homokpadon át is kellett emelnünk a SUP-jainkat. A dagály és apály közötti különbség elérte a két métert is. A víz olyannyira elfogyott alólunk, hogy a rámpa már szárazra került és úgy kellett gyalog a mocsárból kievickélnünk.

9 km és 4 óra élményekkel teli SUP túra után meglehetősen megéheztünk. A kajak kölcsönzőknél van pár hangulatos, cölöpökre épült étterem, de vigyázat, ezek 18 órakor már bezárnak! Ezen az eldugott elhelyen inkább csak napi átmenő turista forgalom van, szervezett kirándulások alkalmával érkezenek csoportok, akik a kajak túrák után rögtön tovább is állnak. Éhen szerencsére azért nem maradtunk. Miután a SUP-okat visszavittük a szállásra, 2 km gyaloglás után találtunk egy utcai árust. A helyiek nagyon kedvesek, de szinte semmit nem beszélnek angolul.

Az éjszaka a kihalt üdülüfaluban meglehetősen kisérteties volt, teljesen egyedül voltunk, még a személyzet is hazament. Heves esőzések, villámlással kísért viharok és a háztetőn bűvészkedő majmok borzolták a kedélyünket.

Némi tapasztalattal a tarsolyunkban a következő nap az előzőnél még korábban vízre szálltunk, hogy még az apály beállta előtt visszaérjünk. Az előző nap kimaradt helyeken terveztünk SUP-olni. A kirándulás 4 órásra sikeredett, összesen 11 km-t tettünk meg, eleinte kényelmes tempóban, a végén viszont nagyon erős áramlással és mellé 15 csomó széllel küzdöttünk meg.

A Discovery Resortban töltött idő alatt a Compact deszkákat sosem eresztettük le, felfújva tároltuk a bungaló teraszán. Nem hiszem, hogy csak úgy lába kélt volna, de nyugodtabbak voltunk, hogy lelakatolhattuk. A Red Original board lock erre a célra pont ideális, csak ajánlani tudom!

Szigetkerülő SUP túra

Thalene-öbölből a legtöbb sziget longtail boat-tal könnyen megközelíthető. A 35 percre fekvő Koh Hong az egyik leghíresebb és legszebb. 2000 BTH-ért (55.- EUR) bérelhettünk egy hajót kapitányostól egy teljes napra. Olcsóbban kijöttünk volna, ha másokkal megyünk, de a SUP-jaink szállítását úgy nem vállalták.

Az egyetlen kis strand a szigeten nagyon népszerű a turisták körében, hajók tucatjai szállítják a külföldieket ide. A 350 BHT (10.- EUR) belépőt mi inkább megspóroltuk. A kapitány egy bójához kötötte ki a hajónkat, ahonnan máris indulhattunk egy csodás szigetkerülő SUP túrára. A visszaút a megélénkült szél és hullámzás következtében kissé izzasztó volt. 2 óra/6 km evezés után a bójavonalon további 15, a miénkhez hasonló hajó sorakozott, ami okozott egy kis fejtörést.

A nap folyamán további szigetekhez hajóztunk, ahol aztán kedvünkre SUP-ozhattunk. Turisták százai strandoltak a pici homokos partszakaszokon, kimondottan hálásak voltunk, hogy SUP-pal fedezhetjük fel a szigetek csendesebb részeit.

Railay Beach SUP túra

Pár „szárazföldi” kirándulás után Ao Nam Mao-nál kötöttünk ki, a mólóhoz közel, egy olcsó szállodában (Diamond Beach Resort) közvetlen a víz mellett (ha éppen dagály volt). Innen eveztünk a híres Railay Beach-re. Ez a strand csak hajóval közelíthető meg – vagy SUP-pal!

Reggel nyolckor keltünk útra, már ekkor nagy volt a hőség. Ennek ellenére azt hiszem ez volt a legszebb thaiföldi evezésünk.  Gyönyörű karszt formációk, mészkő barlangok, öblök, romantikus pici eldugott homokos strandok mellett haladtunk el. Se turistával, se helyiekkel nem találkoztunk.

Railay Beach keleti részét elhagyva két művészeti alkotásba botlottunk bele a vízen. Egy nagy szikla dagály vonal feletti részét borították be aranylóan fénylő, vékony fémlapokkal, illetve 2 x 4 darab feldíszített thai hajót kötöttek össze csillag alakban. A hajók félig elmerültek, vajon ez egy viharnak volt köszönhető, vagy így tervezték, nem tudjuk. Mivel Krabi környékén számos hasonló modern műalkotást láttunk már, biztosra vettük, hogy ez is a Thailand Biennale Krabi 2018, ’Edge of the Wonderland’ kezdeményezés része volt.

Tovább SUP-ozva Railey Beach nyugati fele tárult elénk: nagyjából 200 méter hosszú homokos partszakasz óriási csipkés sziklákkal körülvéve, kis szigetekkel előtte. Sajnos a strandot itt is sok turista lepte el, 50-60 hajó vesztegelt a partjainál, így nem szálltunk le a SUP-ról, inkább a deszkánkon élveztük az óceánt és a látványt.

Visszafelé kiszálltunk ebédelni Raylay keleti felében, ahol több étterem is sorakozik a parton. A víz láthatóan nagy ütemben apadni kezdett, így nem időztünk sokat. Hazafelé ismét elhaladtunk a kis strandok mellett, amik most már egy kicsit jobban szárazra kerültek. Ennek egyikén engedélyeztünk magunknak még egy kis önfeledt lustálkodást, pancsolást.

A SUP túra távja 13 km-re sikeredett, a megállókkal és bámészkodással együtt mintegy 6 órát voltunk úton. Mire visszaértünk, a hotel előtt a víz teljesen leapadt, az utolsó 500 métert gyalog kellett megtennünk. Éles kövek, még élesebb kagylók és a puha süppedős iszap igencsak megnehezítette a dolgunkat. A zátonyra került sok-sok bárka látványa viszont kárpotolt minket.

Még aznap összecsomagoltuk a Red Paddle Compact SUP-okat és Phuket, majd pedig Koh Lanta felé vettük az irányt. Folyt. köv.

2019. novemberében szeretnénk egy ehhez hasonló SUP nyaralást meghirdetni Thaiföldön. A részvételi szándékot kérjük jelezzétek, a túrát megfelelő létszám esetén tudjuk biztosítani!
Információ, jelentkezés: info@standuppaddle.hu[:]