You are currently viewing SUP túra Wilderness

SUP túra Wilderness

SUP-os helyek a világban 9. rész – Wilderness SUP túra

Fokvárosi SUP-os lehetőségekről már készült egy átfogó beszámoló, sőt Fokvárostól távolabb eső folyókon is eveztünk már itt Dél-Afrikában. Ez a SUP túra  ebben a bejegyzésben szerepel.

Most is útra keltünk a Garden Route-on és Wildernessig meg sem álltunk (500 km Fokvárostól keletre az Indiai-óceán partján).

A SUP túra fő célja volt, hogy végig evezzük a Touws nevű folyót, legalábbis a supozható szakaszát és felderítsük a környék tavait, lagúnáit, látnivalóit. A túrára a Red Paddle Co legújabb modelljét, a RED 12’0 x 28” Voyagert és nagyobb testvérét, a  RED 12’6 x 32” Voyagert hoztuk.

A Fairy Knowe Hotelben szálltunk meg, aminél tökéletesebbet nem is találhattunk volna. A szálloda közvetlenül a folyó partján fekszik, egyszerű vízre szállási lehetőséggel. A stand up paddle deszkákat a szobánk előtt, a teraszon tudtuk tárolni és nem kellett cipekedni, hiszen egy karnyújtásnyira voltunk a víztől,  gyönyörű, nyugis, érintetlen környezetben.

A szállástól balra, tehát a torkolattól ellentétes irányba indulva, igazi idilli környezetbe csöppentünk. A klíma már-már szub-trópusi jellegű errefelé, ami látszik a buja, dzsungel szerű vegetáción is.

Egy-két kemping mellett elhaladva, a pár túra kenustól eltekintve, csak madarakkal lehetett találkozni, abból viszont rengeteget látni errefelé, a kócsag féléktől kezdve az egzotikus sisakos turákóig. A folyó hegyek között kanyarog, így végig csodás látványban volt részünk.

A folyó mentén, az erdőben, gyalogos túra útvonal vezet, ami egy helyen át is halad a folyón. Ehhez egy jópofa kézi hajtású révet lehet igénybe venni.

A Touws folyó SUP-ozásra alkalmas szakasza egy homokpadnál ér véget (innentől már nagyon elkeskenyedik). A kirándulás azonban itt nem ér véget, a SUP deszkákkal és kenukkal ki lehet kötni és gyalogosan folyatatni az utat az árnyas erdőben, aminek a végén egy vízesés található. A vízesés vizét sziklák fogják fel, természetes medencét képezve, amiben fel lehet frissülni.

A Touws folyó az Indiai-óceánba torkollik, így ha jobbra indulunk el a szállodától, pár kilométer után egy híd alatt átevezve ki is jutunk a tengerpartra. Érdemes ide kinézni, már csak azért is, mert gyakran látni errefelé delfineket. Minket egy egész csapat szórakoztatott a partközelben a hullámok között.

A folyó sodrása nem számottevő, így ez nem okoz problémát az evezésnél. Szerencsére az ár-apály hatás sem jelentős, nem érezni erős áramlást, így bármikor lehet SUP-ozni. Az evezésekre egy-egy vízálló zsákot vittünk magunkkal, a legfontosabb dolgoknak (szoba kulcs, napkrém, UV-szűrős póló, telefon), valamint elegendő mennyiségű folyadékot, többek között a Red Original SUP termoszt.

A Touws-nak van egy leágazása még jóval a homokpad előtt, a folyó ezen kacskaringós ágát találóan Serpentine-nek hívják.

A Serpentine egy keskeny, hangulatos, nádassal szegélyezett összeköttetése a Touws-nak a Island Lake nevű tóval, ami meg onnan kapta a nevét, hogy egy kis sziget található a közepén. Az Island tóra való kijutás kihívásokkal teli, minthogy ez az összekötő „csatorna”, igencsak elkeskenyedik egy szakaszon, benőtte a nádas, a hínár és nagyon sekély. A Red Voyager deszkáinkból kiszereltük a szkeget, így át tudtunk jutni a kritikus szakaszon.

Wildernessbe, ha tehetjük még visszatérünk, mert a Kaaimansrivier lagúnájába, az eldugott vízesést felkeresve, még nagyon szeretnénk egyet SUP-ozni.