You are currently viewing SUP-pal elsőként körbe a Balatonon

SUP-pal elsőként körbe a Balatonon

SUP-pal a Balaton körül – Miután Európa nagyobb tavait már körbe evezte, úgy gondolta a Balatont sem szabad kihagynia.

A német Mario Stecher (33) két gyerek édesapja (6 és 1). Szocioterapeuta, szabadidő szervezéssel, függőségben szenvedő betegekkel foglalkozik. Nem egy átlagos családapa, szabad idejét (extrém) sportolással tölti (vízisportok – SUP, kitesurfing, vadvízi evezés, valamint hegyi futás, biciklizés…).

Véleménye szerint a család nem a sport karrier végét jelenti. Számos versenyen megmérettete már magát, célja azonban sosem az, hogy a lehető legjobb helyezéseket érje el az egyes SUP versenyeken, sokkal inkább egy életstílust, életérzést kíván képviselni és továbbadni, mint sportoló. Mottója: „Go and play out!“ Mario ezúttal úgy gondolta, szeretné a határait tovább feszegetni és még feljebb állítani a mércét: három nap alatt megkerülni a Balatont egy stand up paddle deszkán, ráadásul az első 24 órát egyhuzamban végig evezni.

Mario Stecher Tihany

Eddigi projektek, eredmények:

  • Elsőként körbeevezte a Garda-tavat csapatban
  • Elsőként körbeevezte a Bódeni-tavat szólóban
  • Elsőként körbeevezte a Genfi-tavat csapatban
  • Folyó-expedíció az Inn folyón Innsbruckból (Ausztria) Passauig (Németország) 300 km 3 nap alatt, 22 duzzasztógáton át
  • Első német győzelem vadvízi SUP kategóriában (2015)
  • Bike´n SUP: 3 nap leforgása alatt 22 hegyi tavat járt körül csapatban (Allgräuban) biciklivel és felfújható SUP-pal. Az ISUP-ot (kb. 20 kg) hátizsákban vitték magukkal, bizonyos szakaszokon csak gyalogosan tudtak közlekedni és a biciklit is úgy kellett cipelniük. A lenyűgöző látvány volt viszont a jutalmuk.

A tevezett 230 km-es útra a Balaton körül Tihanyból, a SUP Centerből indult augusztus 3-án, reggel 7.00 órakor, a nyugati medence irányába. Erős parti szélben indult el, ez azonban nem szegte kedvét. A parttól 30-50 méteres távolságban evezett, kivéve az utolsó Füred-Tihany távot (ezt levágta az erős szél és hullámzás miatt, itt egyszer tengeri beteg is lett). Olykor a horgászok miatt kellett beljebb haladnia.

Az első 24 órát sikeresen végig supozta pihenő nélkül. Összesen 1,5 órát töltött alvással, de azt is csak a deszkáján bóbiskolva. A távot a Balaton körül meglepő hamar teljesítette, minden várakozásunkat felülmúlta: augusztus 4-én 21.30 perckor, 37 és fél óra evezés után villantak fel a deszkájára szerelt jelzőfényei a SUP Center partjainál.

A tervezettnél gyorsabb teljesítmény szerinte annak köszönhető, hogy nem csapatban indult, hanem szólóban. Nem kellett senkihez sem igazodnia, a belső erő hajtotta előre. A SUP túrát Starboard 14’0 Expedition deszkával tette meg, két extra oldal szkeggel, ami nagyban segítette az iránytartást és hogy a szél ne tolja a deszkáját oldalra. A deszka nagy rakodófelülete lehetővé tette, hogy a legfontosabb felszereléseket magával vigye (hálózsák, esőkabát, szúnyogháló, mentőöv (Restube), 10 literes vizes palack és élelem). A fehér színű lycra pólója nélkül nehezen bírta volna. Nemcsak a naptól védte, de a párologtatás révén kellőképpen hűtötte is a testét. Hiába volt hőség, vízbe csak mindösszesen kétszer mártózott, különben (főleg éjjel) fázott volna. Az útra másfél kilónyi műzlit és aszalt gyümölcsöket vitt magával, sok-sok vizet (útközben még két helyen is feltankolt), amibe izotóniás porokat kevert.

Célbaérést követően első kívánsága egy magyaros pizza volt (a második egy tonhalasJ). A derekán kívül a kezét fájlalta, amit az evező jócskán feltört. És hogy mit mondott, milyen volt? Az út teljesítése során többször feltette magának a kérdést, vajon miért is indult útnak, élvezi-e egyáltalán, nem lenne-e jobb olykor kiszállni és a Balaton gourmet helyeit felkeresni, felfedezni? Az viszont nem volt kérdés, hogy végig fogja csinálni a Balaton körül: szerinte minden fejben dől el. Mario ez érkezése utáni nap délután indult haza, a családjához, előtte azonban még útbaejtette az otthoni vizeket, ahol a hozzá hasonló kaliberű ikertestvére várta, hogy együtt meglovagoljanak egy-két folyami hullámot.

Mario Stecher Balaton