You are currently viewing TiSzUP Maraton az év SUP teljesítmény túrája – SUP túrák Magyarországon

TiSzUP Maraton az év SUP teljesítmény túrája – SUP túrák Magyarországon

Túlzás nélkül mondhatom, hogy aki ennek a SUP teljesítmény túrának nekivág, egy életre szóló élményt szerez magának.

Legyél kezdő vagy profi SUP-os, biztosan eljutsz a túra során arra a pontra, amikor legyőzöd önmagad!

A csapat minden nehézségen átsegít és jó eséllyel együtt érkezünk Szeged belvárosába, szerencsés esetben a Dóm harangszavára.

Nézzük az elejéről!

TiSzUP Maraton

A SUP túra Mindszentről indul és Szegedre visz, ami pont 42 km, azaz egy maratoni táv.

215,3 b. MINDSZENT

A start, a mindszenti strandon, a felszerelés ellenőrzésével és vízre tételével kezdődik. Ilyenkor még minden csendes és üres, csak mi, az elszánt túrázók vagyunk a helyszínen.

Az indulás pillanata felemelő: nyugalom uralkodik a tájon és a résztvevőkön is.

Az út során számos, csak erre a szakaszra jellemző képződmények és szépségek kerülnek elénk. Ilyen a 211,9 j. homokpad (Ányási-sarok), ahol a bal parton talán az egész folyó legszebb homokpadja található, jellemzően textil nélküli látogatókkal. Ez a szakasz a tiszavirágzás egyik legintenzívebb helyszíne is.

Az első 4-5 km épp elég, hogy kezdj összeszoknia a SUP deszkáddal és egyfajta ritmust felvéve utazó sebességre álljunk be. Itt mindenki azt gondolja, hogy sima menet lesz.

Ezt követően egy szabályozott szakasz egyenes vonala tárul elénk, így haladunk el a mártélyi holtágak mellett. Vízállástól függően észlelhetjük a holtágak öblítő csatornáit, szivattyú telepeit.

208,8 b. a Mártélyi-holtág levezető csatornája

Számos csatorna befolyás kerülhet a szemünk elé, ha a vízállás ezt segíti és tudjuk, hol keressük:  204,8 j. a Percsorai-főcsatorna torkolata. 200 j. a Sas-ér.

Hódmezővásárhely magasságában van az első tervezett rövid pihenő, itt szárazföldre lépünk, eszünk, iszunk és számoljuk a kilométereket, az időt, kalóriát. Itt már a 200 fkm alatt vagyunk, azaz elértük a táv harmadát.

Ismét egy szabályozott szakasz következik, hosszú egyenes résszel.

196,7 b. Lúdvári szivattyú telep ipari épülete, magasodik fölénk és támaszkodik bele a Tiszába.

Ezen a szakaszon számos látnivaló akad, pl. 192,7 j. sztp., Algyöi-főcsatorna kiágazása.

Ha kedvező a széljárás, időnként már felmorajlik az áthaladó vonatok hangja az algyői vasúti hídról, illetve a közúti hídra tartó járművek is felzavarják a folyó nyugalmát. Áthaladva egy távvezeték alatt, lassan feltűnik az (192  fkm) Algyői vasúti híd, majd 20  méter múlva (191,8 fkm)  Algyői közúti híd.

Itt már mindenki keresi szemével a következő pihenőt, ami az algyői strandnál van. Ott is van a híd alatt áthaladva jobbra a „sarkon”. Ami egy jó nagy kanyarulat.

Itt 190,2 j. homokos strand. Ez egy olyan pont, amikor fel lehet adni, mert közvetlen szárazföldi kapcsolat van, de erre eddig nem volt példa. Jól esik a pihenés, frissítés, mosdó, stb.

Túl vagyunk 25 km-en, ez közel 60%-a a SUP-os teljesítmény túránk távjának. Aki itt továbbmegy, már nincs visszaút. Nemcsak a folyó sodrása visz a cél felé, hanem a bizonyítási vágy! Pedig a neheze most következik. Kezd fáradni a láb, a kar és az agy is, de senkit sem hagyunk hátra, mindannyian együtt fogjuk meglátni majd a szegedi Dóm tornyait!

A 183 b. régi hajórakodó, az algyői új kikötőt, majd hamarosan a Pogány csatorna torkolata következik.

Egy merész kanyat követően, a nagyfai holtágak után befordulunk egy újabb látványos pontra. 173 fkm.

Az M43-as autópálya híd látványa azt az illúziót kelti, hogy mindjárt Szegedre érünk. Ez igaz, egyrészt illúzió, másrészt tényleg hamarosan, ha nem is Szeged, de szép sorban a Tiszavirág üdülő telep (179,1 fkm, j), a tápéi komp, illetve annak helye és kiszolgáló létesítményei (177,8 fkm).

Ezen a szakaszon már aktív a vízi élet, számos, ladik, csónak, motorcsónak teszi próbára SUP deszkáinkat és igazán dolgozni kell, hogy talpon maradjunk.

Balról feltűnik a Maros torkolat, 177 fkm. Erős az áramlás és hosszú szakaszon látszik a Maros vize a Tiszában. Nem akarja csak úgy befogadni. De mire a 174,7 fkm-nél az új híd alá érünk, feladja a küzdelmet és már elválaszthatatlanul együtt hömpölyögnek tovább.

Itt már feltűnik a belvárosi híd, mely pillére után a bal parton a végcél.

Így hagyjuk el a 173,6 fkm-t, teljesítjük a Maratont. Mielőtt számológépet ragadsz, hogy mennyi is az annyi, 41,7 fkm a táblák és a térkép szerint. de ne számolgass, mert itt a bizonyíték, hogy megvolt, sőt kicsit több is!

Tekintsd meg a részletesebb leírásokat, képeket és információkat a TiSzUP Maraton honlapján!

A TiSzUP Maratont a Facebookon is megtaláljátok.

Egyébként, ha eljössz a legközelebbire, 2024. augusztus 17-én és fáradt lábaidat kiteszed a homokra nem a métereket fogod számolgatni, hanem egy hőst látsz magadban, egy maratonista hőst. Joggal.

Biztosan felmerül benned, hogy képes vagy-e rá. Azt tanácsolom, hogy tedd próbára maga!. Ha stabilan meg tudsz állni a SUP deszkán és eveztél már pár száz métert, kellően kitartónak gondolod magad, ne habozz, gyere, csatlakozz hozzánk 2024-ben!

A cikk szerzője és egyben fotók tulajdonosa, a TiSzUP Maraton életre hívója Vidács László.

A SUP túrák Magyarországon sorozat egy másik cikkét itt találod.