You are currently viewing Chris Bertish I’MPOSSIBLE
120 nap alatt átevezni az Atlanti-óceánon SUP felszereléssel.

Chris Bertish I’MPOSSIBLE

El tudjátok képzelni a karácsonyt egy SUP-on evezve a nyílt óceánon? 120 nap alatt átevezni az Atlanti-óceánt szólóban egy speciális stand up paddle deszkán? Chris Bertish számára semmi sem lehetetlen…

Ez a dél-afrikai srác mindig is a határait feszegette, most elsőként, teljen egyedül, külső segítség nélkül megkísérli az átkelést az Atlanti-óceánon egy  20 láb (hat méter) hosszú stand up paddle-ön.
A blog írásának idejekor éppen a Kanári-szigetek környékén tart (útját online is nyomon követhetitek itt),  vízre 2016. december 7-én szállt Marokkó partjainál.

Chris Bertish eddig számos kiemelkedő és elképesztő eredményt ért el és adott tanuságot bátorságáról és kitartásáról többek között,  mint hullámszörfös ( például 2010-ben megnyerte a híres Marevick hullámszörf versenyt) és mint SUP-os egyaránt (erről itt olvashatsz). Tapasztalatairól rendszeresen tart inspiráló előadásokat és Stoked! címmel könyvet is írt.

chris bertish
Forrás: https://www.facebook.com/OfficialChrisBertish/?fref=ts

A mostani állószörfös evezés olyannyira egyedi, hatalmas bravúr, hogy sokan talán úgy gondoljátok, hogy ez egy lehetetlen, irreális vállalkozás. Chris Bertish számára azonban a lehetetlen nem létező fogalom, így most kíváncsian kísérjük figyelemmel újabb, nem mindennapi, életre szóló kalandját.

Az elmúlt öt év minden ráérő idejét az út részleteinek tervezésével töltötte. Egy elkötelezett, segítő csapat és számos szponzor áll mögötte és támogatja a vállalkozása megvalósításában. Amellett, hogy magának (és nekünk) újra be szeretné bizonyítani,  hogy semmi sem lehetetlen az életben és közben meg kívánja valósítani önmagát, jótékonysági céljai is vannak küldetésének:  A támogatóktól kapott összegből legalább öt iskolát szeretnének építeni , valamint gyerekek ezreinek oktatását, étkeztetését és orvosi ellátását kívánják segíteni (Dél-)Afrika szegényebb régióiban.

A négy hónaposra tevezett út távja közel 7500 km, a cél Marokkóból indulva a Kanári-szigeteket  és a karibi térséget érintve Floridába eljutni. Egy átlagos nap nagyjából 48 km evezéssel telik, ami embert próbáló feladat még egy profi atlétának is. Gondoljunk bele, hogy ki vagyunk téve erős napsugárzásnak, kiszámíthatatlan áramlatoknak, az árapálynak, nem várt akadályoknak és minden egyes csapással meg kell harcolnunk a végtelen óceánnal az előbbre jutásért és mindvégig csak magunkra számíthatunk.

Chris leginkább az esti időszakot tölti evezéssel, amikor már nem süt a nap. A folyamatos hidratálásra különösen figyel, emellett protein és energiaitalokat, fagyasztva szárított (freeze-dried) ételeket, illetve biltongot (dél-afrikai specialitás, sós szárított hús – a szerk.) fogyaszt a verejtékezés által elveszített elektrolitok pótlására.

chris bertish
Forrás: https://www.facebook.com/OfficialChrisBertish/?fref=ts

Chris stand up paddle deszkája nem egy hagyományos felszerelés, hanem egy egyedi, speciális kabinnal is rendelkező jármű, amit erre az útra terveztek és készítettek el. A SUP minimális kényelmet nyújt csak (a kabinban ha nem alszik épphogy  csak fel tud ülni), WC sincsen, viszont helyet kapott benne az alap felszerelések között egy gitár és a biztonság kedvéért négy darab evező is.
A hajó számos elektronikával rendelkezik (műholdas időjárás előrejelző berendezés, telefon, rövidhullámú rádió, GPS, útvonal követő rendszer, autopilóta, napelem, víztározó). A tervezésekor a legfontosabbnak a hajó biztonságát tartották: úgy készítették, ha felborul, víz alá merül, elegendő felhajtó erővel bírjon és önmagától visszaálljon. Ha netán vihar törne ki, a kabinban meghúzódva, úszóhorgonyokkal stabilizálható a hajó.

A Kanári-szigetek térségét elérve Chris máris megdönt egy újabb rekordot, mégpedig az eddigi leghosszabb nyíltvizi SUP evezését. (Eddig Bart de Zwart tartotta a rekordot 2011-ben a hawaii Big Islandról Kauai szigetére evezve, nagyjából 400 km-t, öt nap alatt megtéve.)

Merítsetek ti is erőt ebből a küldetésből és ne felejtsétek, hogy semmi sem lehetetlen!
Hősünk nem leküzdhetetlen, hanem kis célokat állít maga elé: egyszerre csak egy csapást.
Csak így tovább Chris, mi szurkolunk neked!

 

A fotók és információk az alábbi honlapokról származnak:

The SUP Crossing

Facebook oldal

A velencei SUP túránkól olvastál már? Ide kattintva találod!