You are currently viewing Stausee Ottenstein

Stausee Ottenstein

(Bejegyzésünket 2023-ban frissítettük)

A Bécstől északnyugati irányban, nagyjából órányi autóútra fekvő ottensteini tó (Stausee Ottenstein), Alsó-Ausztria (Niederösterreich) Waldviertel vidékén található. Egyszer már felkerestük a helyet, hogy vízre szállhassunk SUP-pal és bejárjuk zegzugos ágait, az időjárás azonban közbeszólt: hideg, esős, szeles napot sikerült pechünkre kiválasztani. A meseszerű környék azonban annyira megragadott minket, hogy megfogadtuk, még visszatérünk.

Egy nyáriasan meleg, szeptemberi napon ismét felkerekedtünk többedmagunkkal. A kolléganőnknek szülinapjára ajándékoztuk ezt a túrát, így izgultunk, hogy ezúttal összejöjjön a várva várt evezés. Az Ottensteini tó vizét duzzasztják, elsősorban áramtermelés céljából. Több hely alkalmas a vízre szállásra, mi azt a parkolót választottuk, ami a csónak kölcsönző és étterem (Seerestaurant Ottenstein) mögött található, a parányi szigetnél, az Affen-Inselnél. A parkolásért nem kellett fizetnünk, kénylemesen fel tudtuk pumpálni a RED SUP deszkáinkat, sőt mi több, van itt egy e-töltőállomás is.

A tó nagyon nagy, szerteágazó, a sok-sok ágában 3-8 km hosszú túrákat lehet tenni. A közepén kis félsziget nyúlik be, amelyen egy romantikus középkori vár maradványi állnak.

A tó környéke vadregénybe illő, a sziklákkal csipkézett, buja erdővel, főként fenyőkkel kísért partja, a táj maga, mintha csak Kanadába repített volna minket. Már csak a nagy barna medve hiányzott, hogy elénk jöjjön. A tónak csak egy részét sikerült bejárni stand up paddle deszkán, így is körülbelül három órát töltöttünk a vízen. Több kanyarulatban tekeregtünk, így nehéz megjósolni, hány kilométert tehettünk meg. Az amúgy is kényelmes kiránduló tempónkat igencsak lassította a sok fotózkodás. Egyszerűen nem tudtunk ellenállni, hogy ne örökítsük meg a hely szépségét. A kirándulást az egyik wachaui Heurigerben zártuk. Ha erre jártok, ezt sem érdemes kihagyni! 😉